• English
 • Songlist
  About
  Lyrics
  Kiitos Isä Taivaan
  Petrus Schroderus
  Ⓟ 2023 Tritonus
  Osta levy
  Kiitos Isä Taivaan
  Taivaassa, ratki taivaassa
  Read
  Tuonne, tuonne kaipaan
  Read
  Mun kotini taivaassa ihana on
  Read
  Herra Jeesus verellänsä
  Read
  Synnit poissa, autuutta oi
  Read
  Syliisi hellään sulje
  Read
  Oi katselen lintua oksalla puun
  Read
  Nyt pelko pois
  Read
  Tuo armon lasinen meri
  Read
  Sinulle kiitos Isä maan ja taivaan
  Read
  Sun kätes Herra voimakkaan
  Read
  Siunaa ja varjele meitä
  Read
  Siinä on rakkaus
  Read
  Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta
  Read
  Lahjalaulu
  Read
  Armolaulu
  Read
  Taivaassa, ratki taivaassa
  Virsikirja 618  Toisinto Porista Laurentius Laurinus 1622 Uudistanut Johan Åström 1814, 1816 Suomentanut Bengt Jakob Ignatius 1824 Uudistanut Carl Gustaf von Essen 1867 Virsikirjaan 1886
  1. Taivaassa, ratki taivaassa on autuus määrätön. Enkelten pyhäin seurassa on riemu ääretön ja kasvoista niin kasvoihin myös nähdään Herra korkehin, Herramme Sebaot. 2. Taivaassa, ratki taivaassa Iäinen päivä on. Se valossansa kirkkaassa myös voittaa auringon. Se päivä kirkas loistava ja Iäisesti paistava, On Herra Sebaot. 3. Taivaassa, ratki taivaassa pyhien seura on, ja valittujen joukossa soi riemu loputon. Oi, jospa sinne pääsisin ja kunniasi näkisin, Oi Herra Sebaot. 4. Taivaassa, ratki taivaassa ei kuulla itkua, ei siellä synnin surua, kuoleman pelkoa. Vaan uuden, kirkkaan elämän ja rauhan päättymättömän suo Herra Sebaot. 5. Taivaassa, ratki taivaassa Iäinen autuus on, nyt ihmiskielin kertoa on siitä mahdoton. Se siintää tänne päälle maan kuin kuvastimeen valoaan, oi Herra Sebaot. 6. Taivaassa, ratki taivaassa Jumala hallitsee ja kunnialla suurella pyhänsä palkitsee. He kiitostansa kantavat ja ”Pyhä, pyhä” laulavat, oi Herra Sebaot. 7. Ah, siihen iloon iäiseen vie minut, Herrani. Piinasi tähden taivaaseen johdata matkani.Nyt siihen sanon aamenen ja luotan sinuun, armoinen, oi Herra Sebaot.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Tuonne, tuonne kaipaan
  Aatto Soinne (1889–1968)
  1. Tuonne, tuonne kaipaan tähtitarhain taa. Siellä, siellä hohtaa kirkkauden maa. Ah, jos kerran sinne pääsisin mä pois. Silloin, silloin mulla rauha suuri ois.  2. Täällä taisto riehuu; vuotaa kyynelet, tuskan raskaan alla särkyy sydämet. Siellä, siellä itku taisto taukoaa, tuska riemuun vaihtuu rauha levon saa.  3. Sinne, sinne Herra, mua, lastas, vie. Ollos ovi mulle, valkeus ja tie. Armos, armos anna, silloin nähdä saan. Siellä, siellä luonas kirkkauden maan.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Mun kotini taivaassa ihana on
  Siionin laulut 260  Ruotsalainen kansansävelmä Edla Pöyry (1854–1933) Uudistanut Niilo Rauhala (1936–)
  1. Mun kotini taivaassa ihana on, ja sinne jo toivoni kantaa. Kun maailma kuohuu ja on levoton, niin taivas vain rauhaa voi antaa. Ah siellä ei tunneta murheita maan, ja huoleni, vaivani jättää myös saan, kun uskossa matkani päätän. 2. Nyt matkaani maan päällä turvassa teen, kun Jeesus käy vierellä aina. Kun kuormaani ottaa hän myös kantaakseen, niin liikaa se ei enää paina. Hän, Herra, on auttaja uupumaton, hän lohtuni voimani, toivoni on, en muuten voi tielläni kestää. 3. On onneni Jeesus ja elämäni, ei voi kukaan häntä pois ottaa. Hän veljeni on, hän on ystäväni, hän Jumalan Poika on totta. Jos maailma aarteitaan tarjoaisi, niin niihin en vaihtaisi onneani, kun saan oma Jeesuksen olla.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Herra Jeesus verellänsä
  Siionin laulut 246  Kansansävelmä (Tuntematon)
  1. Herra Jeesus verellänsä maksoi syntivelkani, Golgatalla kuollessansa täytti lainkin tähteni. 2. Syntikuormani hän kantoi kuolon kärsi eestäni, rikokseni anteeks antoi, iäksi ne hukutti. 3. En nyt töitä enää etsi autuaaksi tullaksein`, Jeesus yksin kaikki teki, siitä nyt vain iloitsen. 12. Pyhä, Pyhä! Jumalalle nyt jo veisaan päällä maan; siellä jatkan Karitsalle halleluja ainiaan.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Synnit poissa, autuutta oi
  Siionin laulut 292  Kansansävelmä Fredrik Natanael Beskov (1865–1953) Suomentanut Hilja Haahti (1874–1966) Uudistanut Niilo Rauhala (1936–)
  1. Synnit poissa, autuutta oi! Synnin maassa ken käsittää sen voi! Mitä odotimme, saamme nähdä sen, taivaisen kirkkauden. 2. Synnit poissa, tahratkin maan, autuudessa kuin taivaspuvun saan. Siellä äänin kirkkain kaikuu laulumme, kiitos soi Herralle. 3. Synnit poissa murheetkin jää, autuudessa ei tuskaa ikävää. Katkeavat kahleet täällä painaneet, kuivuvat kyyneleet. 4. Synnit poissa, riemuita saan, onni suurin kun siellä annetaan. Pilvet kaikki väistyy tiellä auringon, valkeus Kristus on.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Syliisi hellään sulje
  Virsikirja 468  Yrjö Koskimäki (1934–) Niilo Rauhala (1936–)
  1. Syliisi hellään sulje, oi Jeesus lapsemme ja heidän kanssaan kulje ja heitä suojele. 2. Se syli, jossa kannat on valtakuntasi. Kun siinä kodin annat, he saavat suojasi. 3. Varjele lapsiamme paimenen kädellä ja pidä rakkaitamme sinua lähellä 4. Ja kiitos, että kerran on taivas kotimme! On koti luona Herran Jumalan lapsille.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Oi katselen lintua oksalla puun
  Siionin laulut 297  Jonas Andersson (1851–1913) Sigismund  Dick (1815–1882) Suomentanut Kauko Tamminen (1920–) Uudistanut ja suomentanut  säkeistö 4-5 Niilo Rauhala
  1. Oi, katselen lintua oksalla puun, se laulaa niin kauniisti aina. Se Korkeimman kiitokseen aukaisee suun, sen mieltä ei huolet ne paina. Se laulaen Luojaansa kiittää. 2. Näin laulaen aamulla alkaa se työn ja päättää ne laululla illoin. Niin rauhassa oksalla nukkuu se yöt, on vuode kuin peitetty villoin. Ja kattona sillä on taivas. 3. Ei kylvä, ei niitä, ei myös kokoa se vastaisen päivien ruokaa, vaan aina sen mieli on riemuisena, ei huomisen huolista huokaa. Ja silti ei puutetta kärsi. 6. Jos huominen päiväkin huolensa tuo, niin miksi nyt kantaisin niitä! Kun Herrani myös avun silloinkin suo, saan murheetta Luojaani kiittää. Ei lapsenaan tarvitse surra.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Nyt pelko pois
  Virsikirja 928  Lars Moberg (1974–) Ylva Eggehorn (1950–) Suomentanut Pekka Turunen (1970–)
  1. Nyt pelko pois, on merkki salainen, on nimi suojaamassa matkalla. Autioon rantaan vaikka tiesi vie, saat nähdä jaljet rannan hiekalla. 2. Hän rakastaa, hän kaipaa sinua. Näetkö, että hän on koditon? Hän tahtoo täällä sinut kohdata näin alussa jo päättänyt hän on. 3. Siis älä pelkää. Vaikket näekään, purjehdit kohti toivon satamaa. Ja kerran vielä häntä tunnustat. Ei vaadi hän, vaan aina rakastaa. 4. Nyt tietä käyt, yö kerran kirkastuu. Helmasta Herran tähdet kohoaa. Siis älä pelkää. Vaikket näekään, purjehdit kohti toivon satamaa.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Tuo armon lasinen meri
  Vanha Siionin laulu 91  Tuntematon
  1. Tuo armon lasinen meri on täynnä riemua siell` valittuin` joukko kiittää Jumalan Karitsaa siell` valittuin` joukko kiittää Jumalan Karitsaa. 2. Tuo armon lasinen meri puhdistaa synnistä ja vahvistaa kaikki heikot voitolla pysymään. Ja vahvistaa kaikki Heikot voitolla pysymään. 4. Vaan laulan riemuiten silloin kiitoksen Herralle, kun verensä kautta minut kihlasi omakseen, kun verensä kautta minut kihlasi omakseen. 7. Saa päähän morsian kruunun, kun Yljän eteen käy. Ei murhetta tunne rinta, ei kyyneltäkään näy. Ei murhetta tunne rinta, ei kyyneltäkään näy.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Sinulle kiitos Isä maan ja taivaan
  Virsikirja 326  Toisinto Pohjanmaalta Laurentius Paulinus Gothus (1565–1646) Uudistanut Julius Krohn (1835–1888)
  1. Sinulle kiitos, Isä maan ja taivaan, on nimes suuri pyhä, kallis aivan, ja armosi on vakaa, määrätön, taivaankin tähtein yli ääretön ääretön. 2. Myös minulle on armosi näin suuri, sinua, Herra, kiitän siitä juuri. Loit minut kuvaksesi, Herrani, vahvista kaikkeen hyvään lastasi, lastasi. 3. Isäni, aina armostasi aivan pois minut autoit alta vaaran, vaivan. Kätesi antoi turvan väkevän, suojele vielä halki elämän, elämän. 4. Yhdessä kristikunta kaikkialla, etelän, pohjan, idän, lännen alla, sinulle, Kristus, tuokoon kiitoksen, isälle ylistyksen ikuisen, ikuisen.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Sun kätes Herra voimakkaan
  Virsikirja 577  Keskiaikainen sävelmä J.L.Runeberg (1804–1877) Suomentanut Väinö Havas (1898–1941)
  1. Sun kätes, herra voimakkaan suo olla turva Suomenmaan niin sodassa kuin rauhassa ja murheen, onnen aikana. 2.Sun armos täällä meille soi, mi kallehinta olla voi, ja meille alla auringon tää synnyinseutu rakkain on. 5. Oi Herra, käy sä siunaamaan nää rannat rakkaan synnyinmaan. Suo aina rauha suloinen ja estä sota verinen. 9. Suo, että sanas kirkkaana saa keskellämme kaikua, ja kautta sukupolvien suo soida nimes kiitoksen.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Siunaa ja varjele meitä
  Virsikirja 584  Taneli Kuusisto (1905–1988)  Uuno Kailas (1901–1933) toisen säkeistön muodostanut Niilo Rauhala (1936–)
  1. Siunaa ja varjele meitä, Korkein, kädelläs. Kaitse ain kansamme teitä vyöttäen voimalla meitä heikkoja edessäs. Sulta on kaikki suuruus, henki sun hengestäs. 2. Herramme, kirkasta meille kasvos laupiaat, niin että armosi alla toivoa rohkaisemalla kukkivat roudan maat. Vaivoissa näytä meille kasvosi laupiaat. 3. Tutkien sydämemme silmäs meihin luo. Ettemme harhaan kääntyis, ettei kansamme nääntyis`, silmäsi meihin luo. Alati synnyinmaalle siipeissuoja suo.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Siinä on rakkaus
  Vesa Erkkilä (1957–) 1. Joh. 4:10-11
  Siinä on rakkaus, siinä on rakkaus, ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti poikansa meidän syntiemme sovitukseksi.  Rakkaani rakkaani, jos Jumala on näin meitä rakastanut niin olemme velvolliset rakastamaan toinen toistamme. Siinä on rakkaus, siinä on rakkaus.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta
  Oskar Lindberg (1887–1955) Pauli Ylitalo (1950–)
  Yö kun saapunut on ylle niittyjen, sen varjot peittää maan. Olen yksin, mutta silti pelkää en nyt kuitenkaan.  Sillä tiedän, että enkeleitä sain yön hetkiin turvaksein`, niitä pyysin rukouksin Luojaltain`, kun hälle huolet vein.  Nään` taivaan tähdet kuten paimenet nuo, jotka kulki kedollaan. Luokse tähtitarhain käy mun aatokset ja luottaa ma saan siihen, että kerran lailla paimenten saan nähdä Jeesuksen.  On Herra mun paimen, nyt puutu mitään multa ei. Hyvää huolta paimen pitää laumastaan, pois pelkoni hän vei. Vaikka yksin oon, niin silti tiedän sen, oon saanut rohkeuden.  Olla saanhan kanssa enkelten. Yö kun saapuu ylle niittyjen.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Lahjalaulu
  Virsikirja 954 Jaakko Löytty (1955–)
  1. Lahjoillasi meitä siunaat, kaiken annat ajallaan. Opeta, oi Herra, meitä omastamme jakamaan. 2. Muistuta myös, että emme kiinnittyisi tavaraan. Opeta, oi Herra, meitä omastamme jakamaan. 3. Maailmassa moni lienee nälkäinen ja janoissaan. Opeta, oi Herra, meitä omastamme jakamaan. 4. Liian moni aivan yksin jatkaa yhä kulku aan. Opeta, oi Herra, meitä omastamme jakamaan. 5. Näytä missä apuamme, lahjojamme tarvitaan. Opeta, oi Herra, meitä omastamme jakamaan. 6. Kiitos, että meitä ohjaat yhteyteen siunaavaan. Opeta, oi Herra, meitä omastamme jakamaan.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Armolaulu
  Kari Tikka (1946–2022) 2. Kor. 12:9-10, Ef. 2:8-9)
  Minun armossani on sulle kylliksi, sillä voimani tulee täyteen heikkoudessa.  Se on Jumalan suuri lahja. Amen.  Sillä armosta me olemme pelastetut, emme tekojemme kautta ettei kukaan kerskaisi.  Se on Jumalan suuri lahja. Amen.  Olen mielistynyt heikouteen hätään vainoihin.  Sillä kun mä olen heikko silloin olen väkevin.  Se on Jumalan suuri lahja. Amen.
  Jaa kappale ystäviesi kanssa
  Johdanto
  Ryhmä
  Info

  Virsien ja hengellisten laulujen esittelyteksti

   

  Virret ja hengelliset laulut ovat keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja sielunmaisemaa. Maamme eturivin runoilijat ja säveltäjät ovatkin jättäneet unohtumattoman kädenjälkensä virsikirjamme lehdille, kuten Johan Ludvig Runeberg (1804–1877), Hilja Haahti (1874–1966), Uuno Kailas (1901-1935), Jean Sibelius (1865–1957), Toivo Kuula (1883–1918) ja Leevi Madetoja (1887–1947). Virsien ja hengellisten laulujen sävelmät ja tekstit ovat puhutelleet kuulijoita sukupolvesta toiseen, eivätkä niiden opetuksen, neuvon, nuhteen ja lohdutuksen sanat ole vaienneet vielä meidänkään aikanamme.

   

  Temaattisesti levytys koostuu viidestä aihepiiristä, jotka ovat aivan kuin ihmisyksilön sielunpolku – taivasikävä, anteeksianto, hyvässä turvassa, kiitollisuus isänmaasta ja hyvä paimen. Näitä kaikkia teemoja yhdistää kiitollisuus elämästä ja luottamus Luojan armoon myös haastavina aikoina. Yksittäisistä virsistä ja lauluista olemme rakentaneet kokonaisuuden, jossa orkesterisovitukset kuvittavat ja värittävät tekstien tunnelmia ja sisältöjä. Orkesterissa linnut livertävät, sisäinen pelko sekä ihmetys värisevät jousien nopeissa tremoloissa, kaipaus ilmenee paikallaan kiertävissä kuvioissa ja taivas aukeaa korkeiden jousien ylöspäin avautuvissa linjoissa.

   

  Matka alkaa Taivasikävästä, jossa ensimmäinen laulu Taivaassa, ratki taivaassa, virsi 618 on aivan kuin vääjäämätön kulkue kohti taivaan ihanuutta. Tuonne tuonne kaipaan -laulu kuvaa suorastaan polttavaa kaipausta autuuteen. 
  Ruotsalainen kansansävelmä Mun kotini taivaassa ihana on kuvaa lohdullisesti matkaa kohti päämäärää ja kannustaa kulkemaan uskoen ja toivoen elämän koettelemusten läpi kohti taivaan kunniaa.

   

  Martti Lutherin (1483–1546) teologiassa ja uskonkäsityksessä evankeliumin eli hyvän sanoman ydin on anteeksiantamuksen saarnassa eli absoluutiossa. 
  Siionin laulu numero 144 Herra Jeesus verellänsä maksoi syntivelkani kuvaa tätä käsitystä mitä selkeimmin. 
  Siionin laulu 292 Synnit poissa, autuutta oi on aivan kuin toteamus anteeksiantamuksen saarnan alla sen vaikutuksesta ja voimasta.

   

  Hyvä omatunto vahvistaa luottamusta siihen, että saa elää Hyvässä turvassa. 
  Virsi numero 468 Syliisi hellään sulje tuudittaa kehtolaulun lailla kuulijansa Vapahtajan syliin. 
  Matteuksen evankeliumin luvussa 6 jakeessa 26 Jeesus sanoo: ”Katsokaa taivaan lintuja. eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut”. Siionin laulu 297 Oi katselen lintua oksalla puun lohduttaa meitä arkisten murheiden alla tuohon Raamatun kohtaan viitaten. 
  Virren 928 Nyt pelko pois tekstissä lausutaan kolme kertaa sana pelko. Kolmesti kehotetaan, että pelko pois, tai älä pelkää. Älä pelkää silloinkaan, kun et näe, tai epäilet elämän myrskyissä, kuitenkin purjehdit lopulta toivon satamaan. 
  Vanhan Siionin laulukokoelman laulu numero 91 Tuo armon lasinen meri kuvaa peilityyntä “pohjatonta armon merta”, jonne upotettuja syntejä ei muistella, tai kaiveta. Se meri ei kuohua, eikä pauhaa, vaan loputtomalla tyyneydellään saarnaa täydellistä ja ehdotonta anteeksiantoa.

   

  Kaiken tämän hyvän ja kauniin jälkeen mieli täyttyy kiitollisuudesta Luojaa ja omaa isänmaata kohtaan. 
  Levymme nimikkovirren 326 Sinulle kiitos Isä maan ja taivaan sanoin: “Isäni, aina armostasi aivan pois minut autoit alta vaaran vaivan” pyydämme varjelusta ja johdatusta itsellemme, maallemme, mutta lopulta myös koko maailmalle. 
  Virsi 577 Sun kätes Herra voimakkaan vie ajatukset maamme historian vaiheisiin. Virren suomentaja Väinö Havas itse kaatui rintamalla puolustaessaan rakastamaansa maataan. 
  Taneli Kuusiston säveltämä virsi 584 Siunaa ja varjele meitä liittyy läheisesti maamme kohtalon hetkiin. Viisi päivää virren ensimmäisen julkisen esityksen jälkeen alkoi talvisota. Vastaavasti sama virsi kuultiin radiossa sen jälkeen, kun talvisodan päättänyt Moskovan rauhanjulistus oli ilmoitettu kansalle.

   

  Hyvän paimenen hoivassa on hyvä päättää levymme matka. 
  Raamatun tekstiin pohjautuva Vesa Erkkilän (1957–) Siinä on rakkaus -laulu vapauttaa kuulijansa omien ponnistelujen vaivasta. “Siinä on rakkaus, että Hän rakasti meitä”. 
  Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta on tuttu sävelmä Jumalanpalveluksista ja vainajan siunaustilaisuuksista. Sen lohdullinen sanoma “Herra on mun paimen, nyt puutu multa mitään ei” on kantanut kuulijoitaan myös surun ja murheen keskellä. Jaakko Löytyn (1955–) säveltämä ja sanoittama virsi numero 954 Lahjalaulu. Laulu opettaa meitä kiitollisuuteen kaikesta siitä ajallisesta ja hengellisestä hyvästä, mitä olemme lahjaksi saaneet. Se myös kertoo siitä, kuinka kaikki lahjat täällä ajassa ovat vain “lainatavaraa”. Matteuksen evankeliumin mukaan: “Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa”.Kari Tikan (1946–2022) Luther-oopperasta (2000) lainattu Armolaulu kertoo Lutherin keskeisestä pelastusopista, joka voidaan kiteyttää lauseeseen; Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen ansion tähden. 

   

  Näitä kaikkia teemoja yhdistää kiitollisuus elämästä ja luottamus Luojan armoon myös haastavina aikoina. Yksittäisistä virsistä ja lauluista olen rakentanut kokonaisuuden, jossa orkesterisovitukset kuvittavat ja värittävät tekstien tunnelmia ja sisältöjä. Orkesterissa linnut livertävät, sisäinen pelko sekä ihmetys värisevät jousien nopeassa tremolossa, kaipaus ilmenee paikallaan kiertävissä kuvioissa ja taivas aukeaa korkeiden jousien ylöspäin avautuvissa linjoissa. 

   

  Sovituksissa olen hyödyntänyt jousiorkesterin sointivärejä ja rikastanut harmonisia rakenteita. Tietäen kuinka monet konserttimme lauluista ovat tuttuja ja tärkeitä kuulijoillemme, olen halunnut säilyttää sovituksissa uskollisuuden alkuperäiselle musiikille, enkä ole lähtenyt voimakkaasti modernisoimaan, tai uudistamaan sävelmiä.

  Read more
  Petrus Schroderus
  Markus Vaara
  Sinikka Ala-Leppilampi
  Oulunsalo Ensemble ry.

  Oululaisen poliisin, Petrus Schroderuksen, ura oopperalaulajana alkoi varsinaisesti Timo Mustakallio-laulukilpailun voitosta Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2004. Kiinnitys Suomen kansallisoopperaan toi seuraavien vuosien aikana hänelle useiden oopperateosten päärooleja. Petrus esiintyi myös Savonlinnan oopperajuhlien produktioissa sekä konserttisolistina eri puolilla maailmaa.

   

  Hänen videoesiintymisensä ovat herättäneet valtavan kiinnostuksen maailmalla. Merkittävimpänä Rakasta sinua elämä, jonka katselukertojen määrä YouTubessa lähentelee jo neljää miljoonaa. Vuonna 2012 Petrus palasi kotikaupunkiinsa Ouluun poliisin tehtäviin, mutta laulamisen kipinä ei sammunut. Nyt, vuosia myöhemmin, Petruksen musiikin painopiste on muuttunut oopperasta ikivihreiden klassikoiden, slaavilaisten romanssien ja italialaisen tenorimusiikin suuntaan. Yhä suuremmassa osassa ovat uudet, Petrukselle sävelletyt kappaleet esim. Kun rakkaus sua kantaa.

   

  Ukrainan kansan tukemisesta on tullut Petrukselle sydämen asia. Hän on osallistunut useisiin Ukrainaa tukeviin konsertteihin, lahjoittanut esiintymispalkkioitaan ukrainalaisten avustamiseen ja nauhoittanut upeita ukrainalaisia lauluja. Hänen esittämänsä ukrainalainen kappale Nich jaka misjachna on kerännyt jo yli kaksi miljoonaa katselukertaa YouTubessa.

  On pianisti, urkuri, oopperakorrepetiittori ja kapellimestari, joka keskittyy työssään erityisesti laulumusiikkiin sen eri muodoissa.

   

  Päätyössään Oulun konservatorion säestäjänä Markus kouluttaa laulumusiikin harrastajia ja uralle aikovia. Vaara konsertoi säännöllisesti tenori Petrus Schroderuksen kanssa ja duo onkin tullut tunnetuksi lukuisten konserttien ja kiertueiden kautta intensiivisistä tulkinnoista kotimaassa ja erityisesti YouTube-videoiden kautta myös ulkomailla. Duon kanssa tiiviissä yhteistyössä toimii myös Sinikka Ala-Leppilammen luotsaama Oulunsalo Ensemble, jonka kanssa Markus teki kapellimestaridebyyttinsä keväällä 2022.

   

  Markus Vaara valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta syksyllä 2019. Viime vuosina hän on toiminut harjoituspianistina erilaisissa musiikkiteatteriproduktioissa Oulun kaupunginteatterissa, Oulun konservatorion oopperastudiossa ja Sibelius-Akatemiassa. Uransa aikana hän on konsertoinut maamme eturivin laulajien kanssa ja toiminut pianistina erilaisilla laulun mestari- ja kesäkursseilla. Vaara on myös levyttänyt lied-musiikkia, kuten Otto Donnerin (1939–2013) Tyst-musik-laulusarjan (1992).

  On Oulun seudulla laajasti vaikuttava viulupedagogi sekä perustamansa Oulunsalo Ensemblen taiteellinen johtaja ja konserttimestari.

   

  Orkesterimuusikkona Sinikka Ala-Leppilampi on toiminut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissa, Lapin kamariorkesterissa, Tampereen kaupunginorkesterissa, Suomalais-virolaisessa barokkiorkesterissa sekä La Tempesta -kamariorkesterissa.

  On ammattimuusikoista koostuva yhtye, joka toimii myös periodiluonteisesti yhtyesoiton opiskelijoita kouluttavana orkesterina Oulun seudulla. Siinä lahjakkat nuoret saavat soittaa ammattilaisten kanssa oppien hyvää yhteismusisointia mestari-kisälli-periaatteella.

   

  Oulunsalo Ensemble toimii tarpeen mukaan niin kamariorkesteri-, sinfonietta- kuin pienyhtyekokoonpanoinkin. Orkesteri tekee mielellään yhteistyötä niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin taiteilijoiden kanssa aina barokin ajan teoksista nykysäveltäjien kantaesityksiin, oopperaakaan unohtamatta.

   

  Oulunsalo Ensemblella ja Sinikka Ala-Leppilammella on hyvä yhteistyöhistoria Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan ja Oulun alueen muiden seurakuntien kanssa erilaisten kirkkomusiikkiteosten esityksissä 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Vuodesta 2015 Oulunsalo Ensemble on toiminut Hailuodon Musiikkipäivien järjestäjänä sekä residenssiorkesterina.

  Kiitos Isä taivaan – hengellisen musiikin levy

   

  Muusikot:

  Petrus Schroderus, tenori Markus Vaara, kapellimestari

   

  Oulunsalo Ensemble:

  1 viulu

  • Sinikka Ala-Leppilampi, konserttimestari
  • Ida Tunkkari
  • Petra Keinänen
  • Ewa Pawlowska

  2 viulu

  • Anna-Briitta Karjalainen
  • Sofia Linnanmäki
  • Aino Liikanen
  • Henri Pigg

  Alttoviulu

  • Weronika Skowronska
  • Niina Mäkiharju
  • Ella Männikkö

  Sello

  • Olli Kajasviita
  • Tuuli Vatjus

  Kontrabasso

  • Ari Kivelä
  • Matias Rautava

   

  Tuotantoryhmä:

  • Raimo Sirkiä – Musiikkituottaja
  • Markku Veijonsuo / Varistoteles Studiot – Masterointi
  • Ilmari Mäenpää, Aukusti Mäenpää / Arte Povera Oy – Äänitys ja tuotanto
  • Anna Widenius / Open Spheres AB – Äänitetuottaja